Stubberup Mølle
En perle af en liebhaverejendom beliggende i Stubberup, mellem Hobro og Hadsund, MariagerFjord kommune. Ejendommen har et jordtilliggende på 19,5 ha som er beliggende lige omkring ejendommen i en helt fantastisk natur med mølledam, skov og eng. Herskabelig hovedbygning
Hovedbygningen
Oprindelig opført i 1853 - løbende vedligeholdt og fremtræder velpasset. Grundareal på 169 m2 med fuld kælder og 1. sal helt udnyttet. Boligen indeholder bl.a. stor stue med synlige bjælker parketgulv i sildeben, spisestue, dagligstue, køkken i kirsebær Invita årg. 1996, bryggers. 1.sal. Badeværelser med kar, lille køkken, 5 stuer/soveværelse. Kælder. 3 kælderrum/værelse. stort badeværelse med bruser og lyse fliser samt fyrrum hvor oliefyr er placeret.
Opvarmning primært oliefyr.
Vand Egen boring.
DRIFTSBYGNINGERNE
En stor del af de oprindelige driftsbygninger er nedrevet. En del af kostalden er bevaret og renoveret. Det samme er det oprindelige møllehus der idag anvendes til garage.
MARKERNE.
Jorden er placeret rundt om ejendommen. Ialt 19,5 ha. 13,3 ha er landbrugsjord fordelt ligeligt på ager og eng. Hvor der er opnået støtte til ca 5 ha i omdrift samt ca.5 ha til permanent græs. Resten af arealerne anvendes til småskove, gårdsplads, haveanlæg, Mølledam, læhegn m.v.
LIEBHAVERRIET
Der er kommet bønder fra nær og fjern for at få malet kornet. Chr. Gjerløff lod i 1853 bygge en ny bolig, der med udendørs markerede mursøjler og kæder gav indtryk og opfattelse af velstand. Mod nord ligger dammen der forsynede møllen med vand. Vandet er konstant 7 grader varmt sommer og vinter og kilderne giver 2000 liter pr. minut. Der er en del kildeørreder i dammen. Det nordlige skovstykke primært bestående af løvtræer falder naturligt ind i landskabet sammen med frugttræer, dam og have. Landskabet omkring, og og ejendommens placering, giver en helt speciel atmosfære.
HISTORIE
Stubberup Mølle har beskrevet historie tilbage til det 14. århundrede. Den kaldes Lillemølle, hvor vandet tilflyder fra et væld over møllen. Møllens kværn er på 7 kvarter i diameter, der blev drevet ved overfaldsvand. (Møllen findes ikke mere) Senere i tingbogen i år 1630 kan man læse, at Ellen Marsvin overdrager møllen til sin søster, noget senere ejes den af godsejer Verner Parsberg, Nørlund. I 1812 bliver den igen handlen og belånt med 4% lån i førsteprioritet . osv . osv og nu er jeg spændt på hvem der vil skrive i historiebogen som ny ejer. .